Skip to content Skip to footer

Stadgar

STADGAR FÖR SVERIGE-ÖMERANLI KULTUR och SOLIDARITETSFÖRENING

1 Namn

Föreningens fullständiga namn är ”Sverige-Ömeranli Kultur och Solidaritetsförening”.

2 Säte

Föreningen har sitt säte i Botkyrka.

3 Form

Sverige-Ömeranli Kultur- och Solidaritetsförening är en allmännyttig och ideell förening. Föreningen står självständig gentemot staten, kommunen, religiösa, politiska och privata intressen och är politisk obunden. Föreningen styrs av sina medlemmar och är icke vinstdrivande. Föreningen kan öppna filialer som följer föreningens stadgar och regler inrikes och utomlands. Föreningens namn kan anpassas till befintliga landets namn vid behov.

4. Föreningens syfte

Sverige-Ömeranli Kultur- och Solidaritetsförenings primära mål är att möta människors behov och att utveckla projekt och aktiviteter som syftar till att höja deras levnadsstandard. Föreningens syfte är kulturverksamhet samt hjälporganisation. Föreningen strävar efter att främja arrangörer och utövare av kultur och arbetar även med integration. Elever i grundskolor och gymnasieskolor kan erbjudas läxhjälp och studiehandledning. Vuxna invandrare som behöver hjälp i SFI eller i Svenska som andraspråk kan få stöd om det efterfrågas. Föreningen möjliggör individer med kulturella anknytningar att mötas, att kunna engagera sig i olika kulturaktiviteter. Föreningen bildas även för att sträcka ut en hjälpande hand till människor i behov av hjälp. Föreningen arbetar med bistånd och utvecklingsprojekt nationellt och internationellt. Föreningen är en oberoende biståndsorganisation men kan samarbeta med andra nationella- och internationella organisationer som bedriver bistånd- samt utvecklingsarbeten.

5. Föreningens mål

Sverige-Ömeranli Kultur – och Solidaritetsföreningens mål är:

  • Att bevara kulturella värden med humanitära biståndsinsatser och kulturaktiviteter, möjliggöra anordnande av kulturevenemang, utveckla känslan av samhörighet hos människor.
  • Att utveckla projekt för lösning av olika sociala problem.
  • Att bidra till integration samt öka medvetenhet om integration.
  • Att främja verksamhet inom områdena vetenskap, teknik, utbildning och historia. Att stödja vetenskaplig forskning och publikationer. Med förebyggande arbete som utbildning, självförsörjning och infrastrukturprojekt bistå människor att utvecklas.
  • Att värna specifikt om mänskliga rättigheter.
  • Att utföra hjälparbeten och projekt. Stödja gemenskapsfrämjande projekt/arbeten.
  • Att bidra till ungas utveckling. Erbjuda läxhjälp till unga- och vuxna elever.

 6. Sammansättning och tillhörighet

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar.

7. Beslutande organ

Föreningens beslutande organ är årsmöte, extra årsmöte och styrelsen. Föreningsmöten är föreningens beslutande organ. Styrelsen är föreningens verkställande organ.

8. Firmateckning

Föreningens firma tecknas av styrelsens ordförande.

 9. Verksamhets- och räkenskapsår

Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår är kalenderår.

 10. Stadgetolkning

Uppstår tvekan om tolkningen av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna, hänskjuts frågan till nästkommande årsmöte. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen.

11. Skiljeklausul

Talan i tvist mellan medlem och föreningen får inte väckas vid allmän domstol. Sådan tvist skall, utom ifall då annan särskild ordning är föreskriven, avgöras enligt lagen om skiljeförfarande. Dock skall följande gälla rörande kostnaderna för skiljeförfarandet. Vardera parten svarar för egna kostnader liksom för kostnaderna för den skiljeman man utsett. Kostnaderna för ordförande och sekreterare, delas lika mellan parterna.

12. Stadgeändring

För ändring av dessa stadgar krävs beslut på två på varandra följande möten, med minst två veckors mellanrum, varav ett ska vara årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster. Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.

13. Upplösning av föreningen

För upplösning av föreningen krävs beslut på två på varandra följande möten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster. I beslut om upplösning av föreningen skall föreningens tillgångar skänkas till organisationer som verkar för ändamål som beskrivs i dessa stadgar.

 

FÖRENINGENS MEDLEMMAR

14. Medlemskap

Förening är öppen för alla fysiska personer. Medlemmar skall följa föreningens stadgar och föreskrifter. När medlemsavgiften är erlagd är personen medlem och förs in i medlemsförteckningen. Styrelsen har rätt att utse person till hedersmedlem. Beslut om medlemskap fattas av styrelsen eller av den som styrelsen delegerat beslutanderätten till. Medlemskapet gäller tills vidare.  Medlem godkänner genom sitt medlemskap att föreningen får behandla personuppgifter i syfte att bedriva ändamålsenlig verksamhet i enlighet med Dataskyddsförordningen, GDPR.

Föreningens styrelse är huvudmedlemmar i föreningen och har rösträtt i de beslut som ska fattas angående föreningens verksamhet. Medlemmar i föreningen har rätt att komma med förslag, ge råd och framföra sina idéer.

Två typer av medlemskap förekommer i föreningen. Föreningen består av ordinariemedlemmar som utgörs av styrelsen och andra medlemmar som blir eller vill bli medlem till föreningen. Ordinariemedlemmar har rösträtt i stämmorna. Däremot kan alla medlemmar röstas in i styrelsen, dvs alla medlemmar är valbara.

Mom. 1: Medlemskap kan erhållas av föreningar och organisationer som är verksamma i

Sverige och ställer sig bakom Sverige-Ömeranli Kultur- och Solidaritetsföreningens stadgar, syfte och mål.

Mom. 2: Styrelsen och årsstämman äger rätt att med 2/3 majoritet utesluta en medlem

som bryter mot stadgarna eller på annat sätt motverkar organisationens syfte och mål.

Mom. 3: Medlemmar kan erlägga en årlig medlemsavgift eller en månadsavgift som bestäms av årsmötet.

Mom. 4: Ett stödmedlemskap kan erhållas av enskilda personer och organisationer som ställer sig bakom föreningens stadgar och erlägger en årsavgift eller en månadsavgift som bestäms av föreningens styrelse. Stödmedlemmar äger ej rösträtt på årsmötet.

 15. Utträde

Medlem som vill utträda ur föreningen, skall skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Medlem som inte har betalat medlemsavgift får anses ha begärt sitt utträde ur föreningen. Medlemskapet upphör i sådant fall genom att personen avförs från medlemsförteckningen.

 16. Uteslutning

Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att denne har försummat att betala av föreningen beslutade avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen eller på annat sätt motverkat organisationens syfte och mål. Beslut om uteslutning eller varning får inte fattas utan att medlemmen inom viss tid, minst 14 dagar, fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. I beslutet skall skälen här för redovisas samt anges vad medlemmen skall iaktta för överklagande. Beslutet skall inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen meddelas den berörde.

17. Medlemmarnas rättigheter och skyldigheter

Medlem

  • har rätt att delta i sammankomster som anordnas för medlemmarna
  • har rätt till information om föreningens angelägenheter
  • skall följa föreningens stadgar samt beslut som fattats av föreningsorgan
  • har inte rätt till del av föreningens behållning eller egendom vid upplösning av föreningen
  • skall betala medlemsavgift samt eventuellt övriga avgifter som beslutats av föreningen.

18. Inkomstkällor

För att fullgöra sina åligganden skaffar föreningen sina inkomster från medlemsavgifter, donationer och sponsorer. Styrelsen fastställer medlemsavgifter, betalningsintervall och betalningsform. När styrelsen finner det nödvändigt får den inte ta emot eller fördröja de avgifter och pengar som helt eller delvis ska erhållas. Ansökan om statliga stödpengar, bidrag kan göras.

 

ÅRSMÖTE och EXTRA ÅRSMÖTE

19. Tidpunkt, kallelse

Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls på tid och plats som styrelsen bestämmer. Kallelse till årsmötet skall av styrelsen senast två veckor före mötet tillställas medlemmarna via mejl, sms eller brev. Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning av föreningen med annan förening eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar skall det anges i kallelsen. Verksamhets- och förvaltningsberättelser, revisorernas berättelser, verksamhetsplan med budget samt styrelsens förslag och inkomna motioner med styrelsens yttrande skall finnas tillgängliga för medlemmarna senast en vecka före årsmötet. I kallelsen skall anges var dessa handlingar finns tillgängliga.

 20. Förslag till motioner att behandlas av årsmöte

Såväl medlem som styrelsen får avge förslag att behandlas av årsmöte. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet. Styrelsen skall till årsmötet avge skriftligt yttrande över förslaget.

21. Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt

Ordinariemedlemmar (styrelse) som under mötesåret fyller lägst 18 år har rösträtt på möte. Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud. Medlem som inte har rösträtt har yttrande- och förslagsrätt på mötet. Medlem som inte har rösträtt kan dock bli vald i styrelsen om han/hon fyllt lägst 18 år under mötesåret.

22. Beslutsförhet

Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.

 23. Valbarhet

Valbar till styrelsen och valberedningen är röstberättigad medlem av föreningen. Anställd i föreningen får dock inte väljas till ledamot av styrelsen, valberedningen eller till revisor i föreningen.

24. Ärenden vid årsmötet

Vid föreningens årsmöte behandlas och protokollförs följande ärenden:

  1. Fastställande av röstlängd för mötet (vem som har rösträtt).
  2. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
  3. Val av protokolljusterare och rösträknare.
  4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
  5. Fastställande av dagordning.
  6. a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.
  7. b) Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning) för det senaste räkenskapsåret.
  8. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhets- /räkenskapsåret.
  9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tidrevisionen avser.
  10. Fastställande av medlemsavgifter.
  11. Fastställande av verksamhetsplan samt behandling av budget för det kommande verksamhets-/räkenskapsåret.
  12. Behandling av styrelsens förslag (propositioner) och i rätt tid inkomna förslag från medlemmarna (motioner).
  13. Val av ordförande
  14. Val av övriga styrelseledamöter och suppleanter
  15. Val av en eller två förtroendevald/a revisor/er
  16. Val av minst 2 och max 7 personer till valberedning
  17. Övriga frågor

Mandatperioden för de förtroendevalda och styrelsen är på två år. Omval är möjligt. Frågor om val behandlas endast under valår, om inte eventuella fyllnadsval behövs.

25. Extra årsmöte

Styrelsen kan kalla medlemmarna till extra årsmöte. Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte när en revisor eller minst 20 % av föreningens röstberättigade medlemmar begär det. 

26. Styrelsen

Mom. 1: Styrelsen består av minst fyra och högst tretton ledamöter inklusive ordförande, vice ordförande, kassör, sekreterare, styrelseledamöter och suppleanter/ersättare.

Mom. 2: Ordförande, vice ordförande, kassör, sekreterare, styrelseledamöter och suppleanter utses vid konstituerande styrelsemöte.

Mom. 3: Styrelsen är beslutför, när minst hälften av styrelseledamöterna är närvarande.

Mom. 4: Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal är ordförande eller i dennes frånvaro vice ordförandens röst utslagsgivande.

Mom. 5: Styrelsen sammanträder minst 3 gånger årligen efter kallelse från ordförande, eller efter begäran av minst hälften av ledamöterna.

Mom. 6: Styrelsen ansvarar för att följa årsmötets beslut, leda föreningen, förvalta förenings

tillgångar samt föra dess talan mellan årsmötena.

Mom. 7: Besluten, protokollförs och undertecknas av ordförande.

Mom. 8: Styrelseledamöterna arbetar ideellt i föreningen, vilket innebär att de inte tar arvode. Styrelsen kan timanställa ungdomar eller annan resurs över olika projekt.

 27. Valberedning

Mom. 1: Valberedning består av minst 2 och högst 5 ledamöter och väljs av årsmöte vartannat år.

Mom. 2: Ledamöter i valberedningen bör ha erfarenhet av aktivt föreningsarbete i minst två år.

Mom. 3: Valberedningen ansvarar för att bereda valen till ordförande och resterande

styrelseledamöter samt revisorer vid årsmöte.

 28. Revisorer

Mom. 1: Årsmöte väljer en eller två förtroendevalda revisorer för en mandatperiod på två år.

Mom. 2: Revisorerna ansvarar för att granska styrelsens arbete, verksamhet och ekonomi.

 

Förslaget skrevs 2023-03-23 och dessa stadgar antogs 2023-04-06 på första årsmöte.